Tuesday, February 15, 2011

Οι Επαναστάτες του ΜαξίμουΒγήκε η Τρόικα και είπε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να "αξιοποιήσει" τα περιουσιακά του στοιχεία, με άλλα λόγια να τα ξεπουλήσει. Συγκεκριμένα ο Μπομπ Τράα (http://www.topontiki.gr/article/13930), επικεφαλής του ΔΝΤ, ανέφερε: «Ανταλλάξτε το χρέος με κρατικούς πόρους και ακίνητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα. Χρησιμοποιήστε τα κέρδη για να εξαγοράσετε το χρέος με έκπτωση. Μην ανησυχείτε για τις τιμές, απλώς κάντε διαφανείς δημοπρασίες». Το ποσό των κρατικών πόρων ανέρχεται στα 50 δις και βλέπουμε. Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε στο Πρώτο Θέμα ο Σερβάς Ντερούζ, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, έχει πάνω κάτω ως εξής: «Τα πρώτα 5 δισ. θα προέλθουν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισ. από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο». Την τριετία 2013-2015 «θα πουληθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία, από τα οποία θα εισπραχθούν 35 δισ. ευρώ. Επίσης υπάρχει και η μη καταγεγραμμένη περιουσία, την οποία δεν έχουμε υπολογίσει». Ο εν λόγω "κύριος" όμως είπε και το εξής καλό, αυτή τη φορά στο Βήμα: «Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής μου έχουν πει επανειλημμένως τους τελευταίους έξι μήνες "κάνεις λάθος και χάνεις τον στόχο, το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας"», μια φράση που θα έκανε τον Φρίντμαν να τραβήξει μαλακία.
Κάπου εκεί ξεκίνησε η γελοιότητα για την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του Κολοκοτρώνη - Γιωργάκη, που ως γνήσιος υπερασπίστης του έθνους και της λαϊκής κυριαρχίας, ένας εθνικός ήρωας εν ζωή, έβαλε τα δύο πρωτοπαλίκαρα του, που δεν είναι άλλοι από τον Πεταλωτή και τον Ραγκούση, να βγούν μπροστά σε αυτή την ξεδιάντροπη επίθεση και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Όπως μας πληροφορεί η Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=250754), ο μεν Πεταλωτής δήλωσε: "Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό. Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση"
Ο δε Ραγκούσης, κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο, λέγοντας:  «Κανείς από όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί τον ρόλο του. Και ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή, ή την εξουσιοδότηση, να του δίνει μαθήματα. Και γι αυτό τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Η ευθύνη μάς ανήκει, μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό, ανά πάσα στιγμή, να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας».
Αυτοί οι φρουροί του έθνους έχουν δίκιο, δέχονται εντολές μόνο από τον ελληνικό λαό, μην ξεχνάμε ότι είναι οι γνωστοί ταλαίπωροι αντιεξουσιαστές που πρόδωσαν τις αρχές τους για χάρη των πολιτών και δέχθηκαν να αναλάβουν την εξουσία, όπως είπε κάποτε και ο ΓΑΠ. Όσοι μετά από τις παραπάνω μαλακίες που είπαν οι υπουργοί γελάτε, βρίζετε, χτυπάτε το κεφάλι σας στο τοίχο, (ή δεν ξέρω και γω τι άλλο) - είναι γνωστό ότι οι αντιδράσεις κυμαίνονται ανάλογα με τις διαθέσεις του καθενός - είστε συκοφάντες ανθέλληνες. Η κυβέρνηση ενεργεί "για το καλό του τόπου".

Μετά απο τέσσερις ημέρες όμως, ακολούθησε νέα ανακοίνωση του αρματωλού Πεταλωτή (http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=251352): «Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δισ. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, άλλος είναι ο ρόλος τους. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση θα υπήρχε και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση»

Το μόνο πρόβλημα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, είναι ότι το επερχόμενο πλιάτσικο το ανακοίνωσαν οι τροϊκανοί και όχι η κυβέρνηση, για την λαϊκή περιουσία στα παπάρια τους, αυτή πάει για (ξε)πούλημα. Άλλωστε, ο ίδιος ο ΓΑΠ, όπως μας πληροφορεί το ίδιο άρθρο της Ελευθεροτυπίας, σε εκδήλωση του Economic Club της Νέας Υόρκης στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 μας είχε προειδοποιήσει λέγοντας: «Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. - ποσό που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για τον λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απ' ευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημόσιου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών "holding"».

Κάπου εκεί η Τρόικα μην αντέχοντας την λυσσασμένη κυβερνητική αντεπίθεση έβαλε την ουρά στα σκέλια και εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία ανέφερε: "Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές."
Κάπως έτσι τελείωσε αυτή η μεγάλη εθνική μάχη που σίγουρα θα συμπεριληφθεί στα βιβλία της Ιστορίας της δημόσιας εκπάιδευσης, αρκεί μέχρι τότε να υπάρχει δημόσια εκπαίδευση και φυσικά να το εγκρίνει η Εκκλησία. 

Με αυτά και με αυτά στήθηκε ένα ολόκληρο επικοινωνιακό παιχνίδι γι αυτό το "μεγάλο" ανύπαρκτο θέμα που απασχόλησε τους πολίτες και τους τηλε-ρουφιάνους. Το θέατρο του "τσακωμού" Τρόικας και Κυβέρνησης καθήλωσε όλους τους θεατές. Χαρισματικοί ηθοποιοί με καταπληκτικές ερμηνείες, άξιοι συγχαρητηρίων εκατέρωθεν. Πάντα όμως όταν στήνεται ένα θέατρο, μπορεί η λάμψη της σκηνής να καθηλώνει, αλλά υπάρχουν και παρασκήνια. Το μεγαλύτερο από όλα: η εκ νέου προκλητική ενίσχυση των τραπεζών με άλλα 30 δις, φτάνοντας στα 100 συνολικά (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=251030). Οι εφημερίδες ξέχασαν να το γράψουν στα εξώφυλλα τους, προτίμησαν να το καταχωνιάσουν σε καμιά γωνία των φύλλων της "εσωτερικής επικαιρότητας" και να αναφέρονται στο ζήτημα "ποιος κυβερνά τελικά αυτή τη χώρα", λες και θα μας μαθαίναμε κάτι καινούριο. 
Ως πότε θα πληρώνεις αυτούς που σε γαμάνε βρε μαλάκα φορολογούμενε? Τι πρέπει να γίνει για να αντιδράσεις?

2 comments:

 1. Eχουμε την εντύπωση πως τα δισ. προς τις τράπεζες είναι συνολικά 108 την τελευταία διετία.

  Απο κει και πέρα, παρατηρούμε ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο αποβλακώνεται ο Ελληνας. Δυστυχώς, αυτά που γίνονται στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει πουθενα στην Ευρώπη (ούτε σε Ουγγαρία, Ρουμανία) ενώ το παραμυθάκι στον Ευρωπαικό Νότο αφοτά ακόμη μόνο την Ελλάδα.

  Βλέπετε τους συμπολίτες σας έτοιμους να αντιδράσουν (πέρα βέβαια από τους συνειδητοποιημένους που έδω και χρόνια είναι στο δρόμο); Θεωρείτε πως θέλουν να θυσιάσουν τα 800-1.200 που παίρνουν κατά μέσο όρο για μία ζωή με όνειρα αλλά αφού προέλθει από διαδικασία επαναστατική ή τουλάχιστον αντιδραστική;

  Δε νομίζουμε. Τουλάχιστον ακόμη.

  Δυστυχώς κάποιοι προτιμούν (και ακόμη ειναι οι περισσότεροι) να πηγαίνουν στο Mall από το δρόμο, ασχέτως αν δε ένα εξάμηνο δε θά έχουν να ψωνίσουν.

  ReplyDelete
 2. Δεν έχεις άδικο, κάπου εκεί είναι, χάσαμε το μέτρημα με τους μπάσταρδους.
  Να σου πω την αλήθεια ούτε εγώ το νομίζω, απλά ελπίζω ότι σιγά σιγά κάτι θα γίνει. Η ελπίδα βέβαια είναι άθλιο συναίσθημα, σε κάνει να ζεις με αυταπάτες, καθόλου τυχαίο που οι αρχαίοι την έκλεισαν στο κουτί της Πανδώρας.
  Ίσως όταν ο μέσος μαλάκας καταναλωτής φτάσει σε σημείο μόνο να κοιτάει τις βιτρίνες του Mall να κάνει κάτι. Λογικά όμως θα πρέπει να φτάσει σε αυτό το σημείο που είπες, να μην έχει φράγκο για τίποτα. Δυστυχώς.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...