Saturday, September 8, 2012

Για την Μικρασιατική Εκστρατεία (Ά μέρος)


Η Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζεται από τη Ρωμιοσύνη ως ένα εθνικό δράμα και αποτελεί μέρος της προπαγάνδας μίσους απέναντι στον μόνιμο "εχθρό" του έθνους, τους Τούρκους. Για να επιτευχθεί αυτή η προπαγάνδα τα γεγονότα μόνιμα παρουσιάζονται μονόπλευρα και επιφανειακά και η πραγματικότητα αποκρύπτεται συνειδητά. Οι μαρτυρίες των Ελλήνων στρατιωτικών δίνουν φως στα γεγονότα και αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν έθνη σφαγέων και ελευθερωτών, αλλά ότι ο πόλεμος οδηγεί στην αποκτήνωση του ανθρώπου. Τα γεγονότα και οι μαρτυρίες που προέρχονται από το βιβλίου του Τάσου Κωστόπουλου, Πόλεμος και Εθνοκάθαρση, εκδόσεις Βιβλιόραμα θα εξεταστούν χρονολογικά, προκειμένου να γίνει κατανοητή η τραγική κατάληξη τους, δηλαδή η καταστροφή της Σμύρνης. Για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη υπάρχει αυτό το άρθρο. Η πρώτη φάση του πολέμου ξεκινά με την απόβαση στη Σμύρνη (2/5/1919) και τη δημιουργία μιας ζώνης κατοχής από τον ελληνικό στρατό. Από τις πρώτες μέρες της απόβασης ξεκινούν οι βιαιοπραγίες κατά των μουσουλμανικών πληθυσμών. Στη Σμύρνη, με αφορμή κάποιους πυροβολισμούς κατά των ελληνικών στρατευμάτων, τα ελληνικά στρατεύματα, μαζί με ντόπιους ένοπλους χριστιανούς, προβαίνουν σε λεηλασίες, βιασμούς και φόνους στις μουσουλμανικές συνοικίες της πόλης. Περίπου 200 μουσουλμάνοι θα σφαγιασθούν και περίπου 2500 - συμπεριλαμβανομένου και μαθητών μαζί με τους δασκάλους τους - συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν. Από το πογκρόμ αυτό δεν εξαιρέθηκαν και οι Εβραίοι. Παρόμοιες ενέργειες έγιναν και σε μουσουλμανικά χωριά στα περίχωρα της Σμύρνης. Μετά από έρευνες μηνών, η έκθεση της διασυμμαχικής επιτροπής θα καταλογίσει την ευθύνη για τις βιαιότητες στην ελληνική πλευρά. 

Ακόμα πιο αιματηρή ήταν η κατάσταση στο Αϊδίνιο. Αφού ο ελληνικός στρατός "απελευθέρωσε" την πόλη στις 14/5/1919 προέβη σε λεηλασίες και αφοπλισμό του ντόπιου μουσουλμανικού πληθυσμού. Ένα μήνα αργότερα όμως Τούρκοι αντάρτες ανακαταλαμβάνουν την πόλη. Κατά την υποχώρηση του ο ελληνικός στρατός έκαψε τη μουσουλμανική συνοικία, πολυβόλισε αρκετούς από τους κατοίκους της και άφησε τον ελληνικό πληθυσμό στο εκδικητικό μένος των ανταρτών. Από τους 7500 χιλιάδες χριστιανούς της πόλης μόνο 800 ακολούθησαν τον ελληνικό στρατό κατά την υποχώρηση του. Σύμφωνα με έκθεση του στρατηγού Νίδερ "οι σφαγέντες Έλληνες ανέρχονται εις χίλιους περίπου". Κάπου 4000 άνθρωποι κατέφυγαν στον καθολικό μοναστήρι της πόλης όπου και σώθηκαν. Θύματα, των Τούρκων ανταρτών αυτή τη φορά, ήταν και οι Εβραίοι της πόλης. Η πόλη τελικά θα ανακαταληφθεί από τους Έλληνες ένα μήνα μετά, εγκαινιάζωντας νέο κύκλο σφαγών κατά των μουσουλμάνων. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ιστοριογραφίας των δύο πλευρών. Σύμφωνα με Τούρκους ιστορικούς κατά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού δολοφονήθηκαν 4000 μουσουλμάνοι ενώ οι απώλειες των μη μουσουλμάνων ήταν μόλις 400. Από την ελληνική πλευρά, η επίσημη ιστορία του ΓΕΣ κάνει λόγο μόνο για τις τουρκικές ομώτητες. Το ημερολόγιο ενός στρατιώτη από την Βοιωτία είναι αποκαλυπτικό:
Ο στρατηγός μας Γεώργιος Κονδύλης περιφέρεται διαρκώς σ'όλη την πόλη και μας ενθαρύνει να φάμε τους απίστους. Επίσης μας δίνει το δικαίωμα να πράξουμε ότι βαστάει η ψυχή μας. Πράγματι πολλοί φαντάροι άρχισαν να κάνουν πολλά έκτροπα σε αντίποινα. [...]Μερικοί στρατιώτες κάνουν αυτό που κάνουν οι Τούρκοι στους δικούς μας τους Έλληνες. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού.[...]Λένε πως ένας ρασοφόρος έβαλε φωτιά σε ένα τζαμί και έκαψε μερικές φτωχοοικογένειες που είχαν καταφύγει εκεί για να τους σώσει ο Μωάμεθ. Ήταν οικογένειες που δεν πρόλαβαν να φύγουν, όπως οι πλούσιοι του Αϊδινίου.
Παρόμοια γεγονότα έγιναν και στη Μενεμένη. Τα ελληνικά τάγματα δέχονται πυρά από Τούρκους αντάρτες της Περγάμου και υποχωρούν με μεγάλες απώλειες. Η απάντηση του ελληνικού στρατού είναι πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων που διήρκεσε δύο ημέρες. Η ιστορία του ΓΕΣ κάνει λόγο για "συμπλοκή" με 40 νεκρούς. Ο Βενιζέλος κατά την απολογία του στο Συμμαχικό Συμβούλιο θα κάνει λόγο για 25-30 νεκρούς. Η έκθεση της επιτροπής θα επιρίψει την ευθύνη στον "πανικό κουρασμένων νεαρών στρατιωτών με περιορισμένη στρατωτική εμπειρία" και θα απαλάξει την ελληνική στρατιωτική διοίκηση. Σύμφωνα με βρετανικές υπηρεσιακές εκθέσεις οι χριστιανοί είχαν ζωγραφίσει άσπρους σταυρούς στα σπίτια τους για την αποφυγή της λεηλασίας και της κακοποίησης. Ανάλογα περιστατικά γίνονταν σε όλες της κατακτημένες από τον ελληνικό στρατό περιοχές. Για την κομώπολη Γιαγιάκιοϊ είναι ενδεικτική η παρακάτω μαρτυρία από τον Χαράλαμπο Πληζιώτη :
 Εμάθαμεν ότι χθες (13/6/1920) ήλθεν ένας ουλαμός του 1ου λόχου, κάποιος Τούρκος όμως επυροβόλησεν έναν στρατιώτην με δίκανον πιστόλι στα μούτρα. Αυτό ήτο αιτία και έπεσαν οι στρατιώτες επάνω τους και σκότωσαν 15 Τούρκους, αφού ερήμαξαν τα μαγαζιά τους.
Καθώς η προέλαση του ελληνικού στρατού συνεχίζεται, οι λεηλασίες κλιμακώνονται. Τα μουσουλμανικά φτωχοχώρια λεηλατούνται μαζικά. Οι πάμφτωχοι κάτοικοι της μικρασιατικής ενδοχώρας αφήνονται στην πείνα καθώς τους κατάσχονται τα αιγοπρόβατα. Οι ανώτεροι αξιωματικοί αρπάζουν ολόκληρα κοπάδια που μεταφέρονται προς πώληση στις αγορές της Σμύρνης. Αλλά και οι στρατιώτες έχουν συμμετοχή στο πλιάτσικο. Ένας πυροβολητής αναφέρει στο ημερολόγιο του σε ένα χωριό βρέθηκαν αγελάδες και πρόβατα και  "ότι οι οβελίαι ευρίσκονται εις τον κολοφώνα της δόξης των". Και ένα ακόμα παράδειγμα της "απελευθερωτικής" προέλασης των Ελλήνων:
Σκορπιστήκαμε στο χωριό για να βρούμε τροφή. Δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Από δω παρέλασαν όλα τα πεζικά συντάγματα και γενικώς τ'άλλα σώματα και το χωρίο έχει λεηλατηθεί.
Η κτηνωδία του πολέμου συμπληρώνεται και από την συμπεριφορά των Τούρκων ανταρτών προς τους Έλληνες αιχμαλώτους. Οι συχνές ανακαλύψεις κατακρουργημένων πτωμάτων Ελλήνων με εμφανή σημάδια βασανισμού ή μεταθανάτιου εξευτελισμού (κομμένα πέη στο στόμα των νεκρών κλπ) οξύνουν την εκδικητότητα του ελληνικού στρατού κατά των ντόπιων μουσουλμανικών πληθυσμών. Οι πρακτικές αυτές είναι μόνιμες σε περιπτώσεις εισβολής: οι αντάρτες θέλουν να τρομοκρατήσουν τον ανώτερο αριθμητικά και καλύτερα εξοπλισμένο ελληνικό στρατό με πράξεις βιαιότητας, τα ελληνικά στρατεύματα τρομοκρατούν τον πληθυσμό προκειμένου να μην επανδρώνουν και γενικότερα υποβοηθούν τους αντάρτες.  

Περνάμε στη 2η φάση του πολέμου, δηλαδή την εξόρμηση για την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ, του Αφιόν Καραχισάρ και της Άγκυρας, περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν ελληνικοί πληθυσμοί. Ο Ανδρούτσος αναφέρει ότι "από Φιλαδέλφεια και επάνω πουθενά δεν συναντήσαμε Έλληνα, διότι ελάχιστοι μόνο κατοικούσαν στο Εσκή Σεχίρ και Αφιόν". Οι φαντάροι άλλωστε είναι ήδη καταπονημένοι και δυσαρεστημένοι από την προέλαση. Κατά την επίσκεψη του Κωνσταντίνου στο Εσκί Σεχίρ, χιλιάδες στρατιώτες φωνάζουν "Απόλυσιν! Απόλυσιν!". Η απόλυση δεν θα πραγματοποιηθεί και εκεί θα γίνει ο τάφος πολλών από αυτούς. Σε αυτά τα εχθρικά εδάφη ο ελληνικός στρατός υποφέρει από τρομακτικές απώλειες και δείχνει ανήμπορος να ανταπεξέλθει στις επιθέσεις των ανταρτών. Ξεκινά έτσι η τακτική καμμένης γης. Μετά την υποχώρηση από τη δεύτερη μάχη του Ινονού ο  Χαράλαμπος Πληζιώτης περιγράφει στο ημερολόγιο του (10/3):
Περνούμε τα χωριά, [το] Μπάρκιοϊ, κατόπιν το Καπητσιλάρ, το οποίον εκαίετο, μετά το Γιουγουρντερέ, κι αυτό εκαίετο, παρακάτω και άλλο χωριό, κι αυτού φωτιά" 
 και την επόμενη ημέρα:
Στα πλάγια μας καίγονται έρημα χωριά! [...]Αντίκρυ μας εκαίετο ένα χωριό, από κοντά μας περνούσε το 27ον Σύνταγμα, όλοι οι μεταγωγοί του ήσαν φορτωμένοι από κόττες, αυγά, τυριά, και ότι τέλος πάντων έχει ένα χωρίο πριν καή!
Μια μέρα μετά η μονάδα του φτάνει στο Ασάκ-κιοϊ:
 Κι αυτό έρημον, και για το καλό του έβαλον φωτιά για να φανή ότι πέρασε κι από εδώ ο Στρατός!
Και ο πυροβολητής Βασίλης Μουστάκης (14/3): 
Το ίδιο βράδι φτάσαμε σε ένα χωριό που καιγόταν, κλαίνε μανάδες για τα παιδιά, και τα παιδιά για μάνες. Καίγονται σα λαμπάδες τα αρχοντικά των μπέηδων και των πασάδων τα παλάτια. Ήταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός στρατός άρχισε να βάζει φωτιά στα χωριά.
Η εντολή για το ολοκαύτωμα έγινε από τον Πρίγκηπα Ανδρέα όπως μας πληροφορεί ένας στρατιώτης στο ημερολόγιο του. Την καταστροφή συνοδεύει το πλιάτσικο. Ένας φαντάρος αναφέρει χαριτολογώντας ότι η αρπαγή αιγοπροβάτων αποτελεί τα "λάφυρα των νέων απελευθερω-τεφρωθέντων χωρών". Οι μοίρα των κατοίκων είναι ζοφερή. Οι περισσότεροι έχουν φροντίσει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Άλλες φορές παρακολουθούν το κάψιμο και τη λεηλασία του τόπου τους:
Κατά τα χαράματα εφθάσαμεν εις το χωρίον, ονομαζόμενον Μουλ, το οποίο εκαίετο, οι δε Τούρκοι κάτοικοι είχαν μαζευθή επάνω εις ένα λοφίσκον ψηλότερα από το χωριό και θρηνούσαν λυπητερά και φώναζαν. Εμείς δεν εγνωρίζαμεν τι λέγουν, όμως εκαίοντο τα σπίτια τους και όλα τα υπάρχοντά τους. Στο ερηπωμένο χωριό ο κάθε φαντάρος επίταζε ότι έβρισκε, όλοι όμως νιώθαμε συγκινημένοι ακούγωντας τις θλιβερές κραυγές τους.
και ακόμα μια μαρτυρία από ένα φαντάρο από την Αρκαδία:
Εις όλα τα χωριά που διαβαίνομεν, βάζομεν φωτιά και τα καταστρέφομεν τελείως. Σιτάρια, εκατομύρια οκάδες, εις τα αλώνια καίγονται μέχρι οκάς. Τα γυναικόπαιδα έξω των χωρίων οδύρονται προ του θλιβερού θεάματος (Τούτο έστιν ελευθερίαν!!!)
Ο Νίκος Βασιλικός  - πατέρας του συγγραφέα - μαρτυρεί ότι αυτή ήταν συγκεκριμένη διαταγή του επιτελείου, καθώς απαιτεί "κατα την παλινδρομικήν αυτήν κίνησιν (σσ δηλαδή η υποχώρηση), το παν να καίεται εφόσον δεν δύναται να μετακομισθή". Φυσικά όσοι κάτοικοι χωριών αντιστέκονταν στους Έλληνες εισβολείς, θανατώνονται ή κακοποιούνται μαζικά. Ένας Βοιωτός φαντάρος αναφέρει:
Μετά που φτάσαν οι δικές μας στρατιωτικές δυνάμεις βάλαν φωτιά στο χωριό και σήμερα που φτάσαμε ακόμα καίγεται. Οι κάτοικοι που έχουν μείνει ακόμα ζωντανοί είναι όλοι συγκεντρωμένοι σ'ένα αρχαίο φρούριο, που είναι στη διάθεση των φαντάρων. Ότι τους βαστάει η ψυχή τους, άλλοι σκοτώνουνε Τούρκους χωρικούς για αντίποινα, άλλοι ατιμάζουνε κορίτσια και γυναίκες. 
Κάποιες φορές ο ντόπιος πληθυσμός θα σφαχτεί χωρίς να αντισταθεί. Η ημερήσια διαταγή της 5ης Μεραρχίας αναφέρει την επόμενη της μάχης του Εσκί Σεχίρ:
Αι περίλαμπραι νίκαι ημαυρώθησαν λόγω ορισμένων εκτρόπων διαπραττόμενων εις τρόπον ώστε να παρουσιάζηται ο Ελληνικός Στρατός πλέον άγριος και αυτού του τουρκικού. Τα ολίγα καθάρματα, άτινα ασφαλώς δεν έχουσι ελληνικόν αίμα - περιλαμβάνονται - εμπρησμοί χωρίων, φόνοι αθώων χωρικών, ληστίαι και ατιμώσεις.
Κατόπιν ο διοικητής προειδοποιεί ότι τέτοια συμβάντα δεν θα γίνουν ανεκτά και ότι οι θύτες θα παραπέμπονται στο Στρατοδικείο. Παρόλα αυτά το ίδιο βράδυ θα ξαναγίνουν έκτροπα, όπως μαρτυρά το ημερολόγιο ενός κοζανίτη ανθυπολοχαγού...

Συνεχίζεται στο Β' Μέρος

14 comments:

 1. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ‏
  Αν εισακούονταν το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) που ήταν ξεκάθαρα από την αρχή κατά του τυχοδιωκτικού πόλεμο της
  Μικράς Ασίας, και ήταν υπέρ της ειρήνης και της συμβίωσης των λαών δεν θα είχε γίνει ο ξεριζωμός του Ελληνισμού.
  Ακόμα και ο Ιωάννης Μεταξάς για άλλους λόγους, ήταν εξ αρχής κατά του πολέμου γιατί πίστευε ότι επιμελητηριακά δεν θα μπορούσε να σταθεί ένας πόλεμος και μοιραία θα ηττόμαστε.
  Αλλά η οικονομική Ελίτ της Ελλάδας μέσω των κυβερνήσεων της θυσίασε τους Μικρασιάτες χάριν των Εγγλέζικων συμφερόντων.
  Ο Πατριωτισμός των εθνικοφρόνων-Βασιλοφρόνων και των -Βενιζελικών το 1920-1922 συνιστάτε ότι δεν
  αγωνίστηκαν για τον Έλληνα αλλά για τον Εγγλέζο.
  Έτσι πιο συγκεκριμένα το 1920 αντί να αρκεστούμε στα οφέλη της συνθήκης των Σεβρών που μετέτρεπε την Ελλάδα σε μια μεγάλη οικονομική δύναμη και να παγιώσουμε την ειρήνη που τόσο ανάγκη την είχε ο λαός που πολεμούσε αδιάκοπα από το 1912 μέχρι το 1920,
  Αντίθετα η Ελλάδα με εντολή του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προχώρησε σε επιθετικό πόλεμο στα ενδότερα της Μικράς Ασίας, χωρίς να έχει καμιά διεθνή υποστήριξη ένα πόλεμο χωρίς αυριο που το μόνο που πετυχε ήταν η συσπείρωση των Τούρκων γύρω από τον Κεμάλ, και αλλά όλα αυτά χάριν των Εγγλέζικών συμφερόντων που είχαν στόχο τα πετρέλαια της Μοσούλης.
  Αυτή την τυχοδιωκτική εκστρατεία στην Μικράς Ασίας την συνέχισε η συντηρητική κυβέρνηση των Βασιλικών, που τελικά οδήγησε στην ήττα 1922 και στον ξεριζωμό του Ελληνισμού.
  Όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα 1920-1922, ποτέ δεν μερίμνησε η κυβέρνηση να δημιουργήσει λαϊκή πολιτοφυλακή ώστε οι Μικρασιάτες να είναι ένοπλοι με αποτέλεσμα και να μπορούν και να στηρίξουν τον Ελληνικό στρατό και να
  υπερασπίσουν τον εαυτό τους και την ζωή τους και την οικογένεια τους αν χρειαστεί.
  Αντίθετα ο Ελληνικός στρατός και η κυβέρνηση μετά την ήττα “πρόδωσε” τους Μικρασιάτες εφησυχάζοντας τους ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με την έλευση των Τούρκων , και φρόντισε να διεκπεραιωθεί ο στρατός ομαλά στα απέναντι Ελληνικά νησιά, χωρίς εκείνη την στιγμή να παραλάβει κανένα μα κανένα πρόσφυγα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην κυβέρνηση των βασιλοφρόνων και πέσει η κυβέρνηση από τυχόν εξέγερση με την έλευση
  προσφύγων .
  • Έτσι με εντολή της κυβέρνησης κρατούσαν δεμένα 60 Ελληνικά εμπορικά πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης και της Χίου , πλοία που είχαν σπεύσει εκεί για να παραλάβουν τους πρόσφυγες και ήταν στο λιμάνι της Χίου πολλές μέρες πριν οι Τούρκοι
  καταλάβουν την Σμύρνη και τις άλλες παράλιες πόλεις που είχαν καταφύγει οι Μικρασιάτες .
  Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αδράνειας – σκοπιμότητας της κυβέρνησης, οι Έλληνες Μικρασιάτες και οι Αρμένιοι έμειναν αβοήθητοι στο έλεος των Τούρκων για να σφαγούν από τους Τσέτες.
  • Τους Μικρασιάτες τους παρέλαβαν κατόπιν εορτής σε συμφωνία με τον Κεμάλ . και αφού είχε εξοντωθεί μέγα μέρος του ανδρικούς πληθυσμού ηλικίας 15-45 ετών που εκτοπίστηκε από τους Τούρκους στα ενδότερα, και είχε καεί η Σμύρνη με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
  • Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες συνολικά θα είχαν σωθεί, αν ο Ελληνικός στόλος τους παραλάμβανε πριν έλθουν οι Τούρκοι στην Σμύρνη, Αϊβαλί, Δικέλλι , Μουδανιά, Κουσάντασι, και στις άλλες παραλιακές μικρασιατικές πόλεις που έγιναν μεγάλες σφαγές , και βέβαια οι προσφυγές θα είχαν σωθεί εάν οι ιθύνοντες είχαν σκεφτεί από πιο μπροστά το ενδεχόμενο της ήττας και της προστασίας του Ελληνικού πληθυσμού αλλά για την Ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά ήταν ψιλά γράμματα.

  ReplyDelete

 2. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ το 1922 ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ( Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ αριθ.φύλου 119/1922 τεύχος Α , Ν.2870 της 16.7.1922) .
  Έτσι ο Ελληνικός στόλος απεχώρησε στις 25/8/22 από την Σμύρνη και τις άλλες Ιωνικές παράλιες πόλεις χωρίς να παραλάβει κανένα πρόσφυγα και παραδίνοντας την στους Τούρκους που μπήκαν στην Σμύρνη στις 27/8/1922.
  Δέησαν να παραλάβουν τους πρόσφυγές μετά 17 ημέρες, δηλαδή από τις 11/9/1922 έως και 17/9/22 κατόπιν συμφωνίας με τον Κεμάλ με την μεσολάβηση των ξένων δυνάμεων.
  Ουσιαστικά δηλαδή για δεκαεπτά (17) ημέρες άφησαν τους Μικρασιάτες αβοήθητους στο έλεος των Τούρκων και των Τσετών.
  Έτσι ξεπούλησαν και πρόδωσαν τους Μικρασιάτες αφήνοντας τους να σφαγούν ανηλεώς και να ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ των Μικρασιατών και των Αρμενίων από τις άτακτες ομάδες των Τούρκων οι οποίες ξεκίνησαν
  το έργο τους με την πυρπόληση της Αρμενικής συνοικίας
  Με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, οι οποίοι θα είχαν σωθεί σχεδόν όλοι αν είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως από τα εξήντα (60) ελληνικά πλοία που παρέμενα δεμένα με διαταγή της κυβέρνησης στα απέναντι Ελληνικά λιμάνια (Χίος Μυτιλήνη), πλοία που ήταν εκεί από πολλές μέρες πιο μπροστά.
  Οι μόνοι που σώθηκαν εγκαίρως ήταν όσοι πέρασαν απέναντι χάρη στους φτωχούς βαρκάρηδες και καΐκέρηδες που αψήφησαν το επαίσχυντο νόμο της κυβέρνησης Γούναρη-Πρωτοπαπαδάκη που απαγόρευε την μετανάστευση των μικρασιατών στην Ελλάδα: Εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ) αριθ. φύλου 119/1922 τεύχος Α , Ν.2870 της 16.7.1922 με τον οποίο η κυβέρνηση απαγόρευε στον ελληνικό πληθυσμό της Ιωνίας να αναχωρήσει για την Ελλάδα, διότι τους θεωρεί
  λαθρομετανάστες, και όσοι θα τους μετέφεραν τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης τεράστια χρηματικά πρόστιμα και αφαίρεση φυλλαδίου κ.λπ..

  ReplyDelete
 3. Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ
  ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
  Κανένας από αστούς ιστορικούς της εθνικοφροσύνης και του Βενιζελισμού δεν μας εξηγεί γιατί ξεκίνησαν ένα τυχοδιωκτικό πόλεμο που ήταν χαμένος εκ των προτέρων, διότι δεν είχαν καμιά διεθνή υποστήριξη, και γιατί εγκαίρως δεν παρέλαβαν τους Μικρασιάτες πριν έλθουν οι Τούρκοι, τα πολεμικά και τα Εμπορικά πλοία της Ελλάδος που ήδη ήταν στα απέναντι λιμάνια. Επίσης γιατί η Βασιλική κυβέρνηση αυτές τις τραγικές μέρες δεν επίταξε όλα πλοία του εμπορικού στόλου που εκείνη την εποχή αριθμούσαν τα εκατό ογδόντα πλοία 180, άλλα την μεταφορά των προσφύγων τον άφησε στον πατριωτισμό των πλοιοκτητών με αποτέλεσμα να σπεύσουν μόνο τα 60 πλοία, μήπως γιατί για την κυβέρνηση, η κερδοφορία των πλοιοκτητών είχε πιο μεγάλη αξία από την ζωή των Μικρασιατών κάτι που δυστυχώς ισχύει ακόμα και σήμερα σε θέματα φορολόγησης τους.
  Κανένας δεν μας μιλά για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ελληνικός στρατός στα ενδότερα της Μικράς . Ασίας αντιγράφοντας τις ωμότητες των Τούρκων, πράξεις όμως που όξυναν το μίσος για αντεκδίκηση..
  Αυτή είναι η ηθική των εθνικοφρόνων τυχοδιώκτες και μεγαλόστομοι στα εύκολα και δειλοί, φιλοτομαριστές και μοιραίοι στα δύσκολα.
  Διότι το 1920-1922 ήταν προσκολλώμενοι στους εγγλέζους πους τους παρέσυραν στον όλεθρο της Μικρασιατικής καταστροφής, και το 1974 ήταν προσκολλώμενοι στους Αμερικανούς που τους παρέσυραν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που οδήγησε στην σχεδιασμένη Τουρκική εισβολή με αποτέλεσμα την τραγωδία της Κύπρου.
  Τα σπασμένα αυτού του τυχοδιωκτικού πολέμου τα πλήρωσαν με πολύ αίμα οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Τουρκίας και οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Ελλάδας, που ξεριζώθηκαν από τις προαιώνιες εστίες τους.

  ReplyDelete
 4. Και όσο για το γελοίο του θέματος ασχολούνται κάποιοι ηλιθίως με την κυρ. Ρεπούση , και δεν ασχολούνται με αυτούς που άφησαν απροστάτευτους για 17 μέρες τους κατοίκους της Σμύρνης να σφαγιασθούν (κυβέρνηση και στρατός), διότι όλοι αυτοί έχουν μάθει να βλέπουν το δένδρο και όχι το δάσος πιο συγκεκριμένα :
  ΥΒΡΙΣ
  Η Ιστορία δικαίωσε το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) που ήταν ξεκάθαρά και αταλάντευτα κατά του πολέμου και αν εισακούγονταν δεν θα είχε γίνει ο ξεριζωμός του Ελληνισμού.
  H ύβρις όμως της οικονομικής Ελίτ της Ελλάδας και των υποστηρικτών της Μεγάλης Ιδέας, συνίσταται στο γεγονός ότι με την τυχοδιωκτική τους τακτική του πολέμου χωρίς αύριο και χωρίς καμιά διεθνή υποστήριξη, συνέβαλαν στα σχέδια των Κεμαλιστών για γενοκτονία και εκδίωξη των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, θύματα αυτής της τακτικής ήταν και οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί που ξεριζώθηκαν από την Ελλάδα .
  Συμπερασματικά η κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων της Ελλάδας1920-1922 όπως αποκαλύφθηκε περίτρανα από τα τραγικά γεγονότα, τους Μικρασιάτες τους είχαν γραμμένους στα «παλιάς της τα υποδήματα », και γιαυτό στα δύσκολα η κυβέρνηση των βασιλοφρόνων μέσω του στρατού έδειξε την ανανδρία της εγκαταλείποντας απροστάτευτούς τους πρόσφυγες στο έλεος των Τούρκων, για να σώσουν κάποιοι την καρέκλα τους
  . Γιαυτό ο λαός δεν πρέπει να λειτουργεί σαν πρόβατο και να εμπιστεύεται τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των πολεμοκάπηλων που τον πρόδωσαν και το 1922 και το 1974 με τις εθνικές τραγωδίες που δημιούργησαν.

  ReplyDelete
 5. Ρε μάγκες , γιά τίς ωμότητες των Τούρκων δεν σα μίλησε κανείς ;
  Σκεφθήκατε ποτέ με τι συσσωρευμένο μίσος , μετά από μία 400χρονη κατοχή ,παιδομαζώματα,
  ασήκωτους φόρους, αρπαγές γυναικών για τα χαρέμια, βιασμούς και αποκεφαλισμούς βρέθηκαν
  οι στρατιώτες στην Μικρασία ;
  Και γιατί τήν " ιστοριούλα " σας την αρχίζετε απο την Μικρασιατική Εκστρατεία ; Έτσι βολεύει ;
  Με πηγές του τύπου " από ημερολόγιο στρατιώτη " ;
  Τι να περιμένει κανείς από στρατευμένους στην αριστερή ιδεολογία ; μιά ζωή εξυπηρέτηση των
  συμφερόντων της Μητέρας [ Σοβιετική Ρωσία ] , η οποία τότε βοηθούσε με πολεμικό υλικό ,
  οικονομική και διπλωματική υποστήριξη το καθεστώς του ανερχομένου Μουσταφά Κεμάλ [ βλέπε
  Σύμφωνο " Φιλίας και Αδελφότητος " που υπογράφηκε μεταξύ Σοβ.Ενώσεως και Τουρκίας στή
  Μόσχα , στις 16.3.1921 ].
  Δεν φανταζόμουν ότι , 15 χρόνια μετα την κατάρευση του Καθεστώτος της Μητέρας Σοβιετικής
  Ρωσίας, υπάρχουν άνθρωποι που υπερασπίζονται τη " ΓΡΑΜΜΗ " της [ υπεράσπιση του Κεμάλ ]

  ReplyDelete
  Replies
  1. Φιλαράκο ειναι γελοίο να εξεταζεις την ιστορία με πατριωτικά κλισέ και αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα.

   Αρχικά το άρθρο έχει στόχο να αναδείξει τη βαρβαρότητα του πολέμου που οδηγεί τους λαούς σε φρικαλεότητες. Απλά, οι φρικαλεότητες των Ελλήνων αποκρύπτονται από την επίσημη ελληνική ιστορία. Για κάποιο λόγο η Ελλάδα παρουσιάζεται μόνιμα ως ένα έθνος καλούληδων ανθρώπων που τυραννιέται από κακούς εχθρούς αλλά πάντα καταφέρνει να επιβιώσει.
   Η αλήθεια ειναι ότι η Μικρασιατική εκστρατεία ήταν αποτέλεσμα μια εύθραστης συνθήκης (Σεβρών) που δεν εφαρμόστηκε από κανέναν και ο ρόλος της Ελλάδας ήταν να παίξει το μαντρόσκυλο των ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών των Αγγλων, Γάλλων και παρασκηνιακά των ΗΠΑ. Όσο οι Έλληνες πολεμούσαν τον Κεμάλ, οι ιμπεριαλιστές καρπώνονταν τον πλούτο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατέρρευσε οριστικά μετά τη λήξη του Α Παγκ. Πολέμου. Όταν εξασφάλισαν και μοίρασαν τη λεία τους, η Ελλαδίτσα πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.

   Όσο και να πονάνε τα πατριωτικά αυτιά σου, ο πόλεμος αυτός ήταν για τους Τούρκους εθνικοαπελευθερωτικός και άρα δίκαιος. Τα εδάφη της επικράτειας τους διαμελίστηκαν, δυνάμεις κατοχής εγκατασταθηκαν στη χώρα τους. Το δράμα των Ελλήνων της Μικρασίας οφείλεται κυρίως στην τυχοδιωκτική πολιτική των Ελλήνων πολιτικάντηδων ή ακριβέστερα στην ελληνική αστική τάξη. Αν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις τα υπόλοιπα μέρη του άρθρου θα έβλεπες ότι η φτωχολογιά των Μικρασιατών αφέθηκε στο λεπίδι των Τούρκων, γεγονός αδιαμφισβήτητο.
   Και επειδή βλέπω ότι έχεις μια αντιμετώπιση παιδική για το ιστορικό γίγνεσθαι και αναφέρεσαι στα 400 χρόνια "σκλαβιάς" που μας λέγαν στο σχολείο, να σου αναφέρω ότι η Εκκλησία, οι Φαναριώτες που διορίζονταν βεζύρηδες και ηγεμόνες των Παραδουνάβιων ηγεμονιών, οι δημογέροντες φοροσυλλέκτες και οι μεγαλοτσιφληκάδες ήταν όλοι τους Έλληνες και καταπιεστές για λογ/σμό των Τούρκων και δικό τους όφελος. Επίσης να σε ενημερώσω ότι ο Οθωμανικός ζυγός που για 400 χρόνια μπλα μπλα μπλα και μας μαθαίνουν να μισούμε, ήταν ελαφρύτερος από αυτόν των Βενετών, Γενοβέζων κλπ. Πολλές οι περιπτώσεις που οι Έλληνες καλούσαν και συνεργάζονταν με τους Τούρκους για να μπουν κάτω από το δικό τους ζυγό και να εκδιώξουν τους Ιταλούς.
   Για περισσότερα διάβασε την "Τουρκοκρατούμενη Ελλάς" του Κων/νου Σάθα.
   Για το πως γινόταν ο διορισμός του Πατριάρχη δες: http://libertarianwords.blogspot.gr/2013/06/blog-post_9.html

   Επίσης να σου πω ότι ο εκτοπισμός των Τούρκων από τα Βαλκάνια με τους Βαλκανικούς, ήταν η αντίστοιχη "Μικρασιατική καταστροφή" τους. Και γι αυτούς επί 500 χρόνια τα Βαλκάνια ήταν η πατρίδα τους.

   Πάμε στη Σοβιετική Ένωση. Η στήριξη της στον Κεμάλ ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Στήριζαν μία γειτονική τους χώρα στον εθνικοαπελευθερωτικό της αγώνα απέναντι σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Αγγλοι - Γάλλοι) που το 1918 έκαναν επέμβαση στη χώρα τους (Ουκρανία), επέμβαση στην οποία συμμετείχαν και τα ελληνικά στρατεύματα. Επίσης αγνοείς ότι η Σοβιετική Αντιπροσωπεία είχε έρθει σε επαφές με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βρεθεί λύση σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να αποφευχθούν οι αλληλοσφαγές. Φυσικά οι προτάσεις της απορρίφθηκαν.

   Αυτά εν ολίγοις.
   Η κατακλείδα είναι ότι είσαι εντελώς ανιστόρητος και θα παραμείνεις αν συνεχίσεις να προσεγγίζεις την ιστορία με πατριωτικές κορώνες.
   Επίσης σε αυτό το blog δεν θα βρεις ούτε ένα άρθρο που να εξυμνεί τη Σοβιετική Ένωση.

   Delete
  2. Θα συμφωνήσω σε πάρα πολλά μαζί σου αν και εσύ επίσης δεν έχεις κάνει με τη σειρά σου το homework σου σωστά και μάλιστα το επικαλείσαι ως επιχείρημα προς τον προηγούμενο !!! Θέλω με καλή πίστη να δεχτώ ότι απλά έχεις κενά γιατί αγνοείς κεφαλαιώδεις παραμέτρους! Θα συμφωνήσω μαζί σου καταρχάς για το βρώμικο ( ως επι των πλείστων) ρόλο του πατριαρχείου και όλης της ελληνικής οικονομικοπολιτικής ελίτ κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.Οι ισχυροί και οι κατέχοντες την οικονομική δύναμη δεν λογαριάζουν ούτε έθνη ούτε φυλές και αυτό έπραξαν και οι κοτσαμπάσηδες όπως είπες και η πλειοψηφία των μητροπολιτών και φοροεισπρακτών κοκ ! Καθαρά και τίμιά να τα λέμε.όπως και το ότι οιντούρκοι όντως ήταν πιο δίκαιοι και επιεικείς σε πολλά ζητήματα.Επίσης το ότι ή άδεια για να πάμε εκεί δόθηκε καθαρά από ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και για να μπορούν ανενόχλητοι κυρίως οι Άγγλοι να νέμονται τα πετρέλαια είναι γεγονός ! Χεσμένους είχαν και τους πληθυσμούς και την υπεράσπιση των εθνοτήτων.Ωστόσο έχω να διατυπώσω ισχυρές ενστάσεις αναφορικά για το ιστορικό δίκαιο του εγχειρήματος αλλά και για τη διαμορφωθείσα κατάσταση την εποχή εκείνη και να τα ακούσεις και συ αν τα αγνοείς.Γιατί το να διατυπώνεις αφηρημένα αντιπολεμικά μανιφέστα είναι όμορφο και σίγουρα ευγενές και αλτρουιστικό και συμφωνώ στο θεωρητικό του κομμάτι!Αλλά το να ονειροβατεϊς και να αγνοείς την πραγματικότητα και τα δεδομένα είναι τουλάχιστον ανώριμο και επικίνδυνο! Πάμε λοιπόν στην ουσία ! Μιας και είσαι και υπέρμαχος της ισοτιμίας από ότι κατάλαβα και της ειρήνης των λαών...θα πρέπει να έχει πάρει το αυτί σου για τα βίαια και ολοκληρωτικά σχέδια των νεοτούρκων για εκτουρκισμό των εδαφών τους! Κάτι που δεν έμεινε ως θεωρητικό μόρφωμα αλλά ενσαρκώθηκε αρχικά σε μια απο τις σφοδρότερες γενοκτονίες της ανθρώπινης ιστορίας...αυτής των Αρμενίων!Οι οποίοι φίλε μου ούτε εισβολή κάνανε...ούτε πολεμική απειλή συνιστούσαν..ούτε είχαν κάποια κρατική οντότητα να συγκροτεί ενδεχόμενη " ιμπεριαλιστική απειλή" για την τουρκία!! Και όμως αυτή η εθνότητα που είχε συμπαγείς μάζες τόσο στην κωνπολη όσο στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες σφαγιάστηκε ίσως και κατα το ήμισυ!!!χωρίς να εισβάλλει χωρίς να αποτελεί την ελάχιστη απειλή πολύ πριν καν κατα τη συνθήκη των σεβρών συγκροτήσει ένα μικρο κρατίδιο αμελητέας έκτασης για να στεγασθεί.

   Delete
  3. Ενα κρατίδιο που με βάση τον πληθυσμό τους στη μικρασιατική χερσόνησο(πριν τη γενοκτονια τους αποτελούσαν τχσ το 10-12%του πληθυσμου στη χερσόνησο) ήταν έντονα ανακόλουθο σε έκταση και εντελώς δίκαιο για να τους στεγάσει!και παρόλα αυτά δεν τους αφήσανε οι κεμαλικοί..που όπως πρεσβεύεις κάνανε έναν ιδεαλιστικό εθνοαπελευθερωτικό αγώνα! 2ον! Αναφορικά με τη δική μας εθνοτική ομάδα την ελληνική ( που αποτελούσε το 25 εως και 30 % του μικρασιατικού πληθυσμού ...μπορώ αν το θες να σου παραθέσω πηγές απο την γαλλική γεωγραφική υπηρεσία αλλά και από αγγλικές πηγές αρκετό καιρό πριν ξεσπάσει ο πόλεμος) ...είχε αρχίσει η συστηματική εξόντωση του αντρικού πληθυσμού με τα τάγματα εργασίας και την υφαρπαγή μεγάλου μέρους της περιουσίας των μικρασιατών ελλήνων ως λύτρα .Στα τάγματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις με τουρκικά στοιχεία δεν επιστρέψανε καν οι μισοί ..χώρια οι ανάπηροι και οι μόνιμα ψυχικά ασθενείς λόγο των μαρτυρίων! Σε καμία άλλη βαλκανική χώρα και φυσικά ούτε στην ελλάδα δεν έγινε κάτι αντίστοιχο ούτε στο ελάχιστο.Ενώ και εδώ είχανε μείνει πάνω από600-700 χιλιάδες τούρκοι επί μακεδονικών και όχι μόνο εδαφών! Εκτός αν εσύ ξέρεις ότι είχαμε και εμείς αμελέ ταμπουρού ή οι σέρβοι αφανίζοντας τον τουρκικό αντρικό πληθυσμό με ιλλιγιώδη ποσοστά!!! Και δεν σου προσμετρώ καν την τύχη του μαρτυρικότερου κομματιού του ελληνισμού εκεί αυτό των ποντίων που οι τούρκοι κάψανε το 50- 70% των χωριών τους σε μια εκταση όσο είναι αυτή του πόντου και με ποσοστά θανάτωσης που φτάναν ως και το 50% !!!

   Delete
  4. Τέλος να μη λησμονήσω και αδικήσω κάποιες μικρότερες μειονότητες όπως αυτές των Κιρκάσιων που είχαν παρουσία σε πολλά σημεία της μικρας ασίας των Λαζών και επίσης των Ασσυρίων που εξοντωθήκανε ή εκτουρκιστήκανε πολύ ευκολότερα λόγο μικρού μεγέθους και χωρίς να μπορούνε να προσμένουν βοήθεια από πουθενά..! Οι μόνοι που γλίτωσαν λόγο της μορφολογίας του εδάφους στο οποίο απλώνοταν και επειδή ευτυχώς για αυτούς ήταν πολεμική φυλή και περήφανη ήταν οι κούρδοι στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χερσονήσου και αποτελούσαν επίσης ένα υψηλότατο ποσοστό της τάξης του 10-13% του μικρασιατικου πληθυσμου) .Συμπυκνώνοντας λοιπόν με όλα αυτά τα δεδομένα που μπορείς και μόνο σου να αναζητήσεις ...έχουμε μια κατάσταση στην οποία ο νεοτουρκικός μιλιταρισμός εξοντώνει μεθοδικά και διαρκώς τις εθνικές μειονότητες ( που όλες μαζί με διεθνή στοιχεία ήταν πάνω του 60-65% του μικρασιατικού πληθυσμού) και αυτό λαμβάνει τόπο πριν καν την αποβιβαση των ελλήνων στη σμύρνη!!!! Και όχι μόνο φίλε μου αλλά ακόμα και μετά την ολοκληρωτική νίκη κατά των Ελλήνων που αποτελούσαν στην τελική και τη μόνη εθνότητα που μπορούσε δυνητικά να τους απειλήσει...συνεχίζουν ακάθεκτοι το σχέδιο αφανισμού κάθε μικρής ή μεγάλης μειονότητας με βία και θάνατο.Αν αυτά τα ντοκουμέντα εσένα σε κάνουν να μιλάς για έναν ιδεαλιστικό εθνοαπελευθερωτικό τουρκικό αγώνα πραγματικά είναι κρίμα.Ειδικά όταν οι τούρκοι δεν ήταν ποτέ πάνω από το 35-39% του μικρασιατικού πληθυσμού και επέβαλλαν δια της βιας τον αφανισμό των υπολοίπων

   Delete
  5. Και στο δια ταύτα...οι μη τουρκικές εθνότητες που αθροιστικά αποτελούσαν την μεγάλη πλειοψηφία του μικρασιατικού πληθυσμού σχεδον τα δύο τριτα ...είχαν επίσης δικαίωμα στην ύπαρξη και την εθνική στέγαση!Αυτά για να μιλάμε με αριθμούς, δομημένα και όχι με αυθαίρετες στερεοτυπίες που στέκουν στο χρόνο! Και όταν ώς Έλληνας διεκδικείς μια ζώνη όχι πάνω απο 60-80 χιλιαδες τετραγωνικα χιλιομετρα ...δηλαδή το 10% της μικρασιατικης επικράτειας για να στεγάσεις το 25% του πληθυσμού της χερσονήσου...όταν ως αρμένιος και μαλιστα γενοκτονημένος διεκδικείς μια περιοχη που είναι λιγότερο απο 5% της επικρατειας για ενα πληθυσμο που ηταν πανω απο 10-12 % του συνολου και οταν ως κουρδος και μαλιστα αστεγος διεκδικεις ενα κομματι στις νοτιοανατολικες επαρχιες εδω και αιωνες για να κανεις εστω ενα μικρο κρατος ....δε συνιστα αδικια αλλα δικαιοσυνη ! Επίσης για να τελειωνει και ο ανεδαφικός μύθος περί ισχυρής τουρκικής πλειοψηφίας...οι Τούρκοι με αρκετές αποστολές δυτικών πριν τον πόλεμο όταν ακόμα οι δυτικοί δεν θέλανε την καταρρευσή της ...ποτέ δεν ξεπερνούσαν ιδιαίτερα το ένα τρίτο του πληθυσμού εκεί! Αυθαίρετα και κυρίως χωρίς τη θέληση άλλων μουσουλμανικών ομάδων όπως άραβες κουρδοι κιρκάσιοι γιουρούκοι και άλλοι προσμετρόταν ώς τούρκοι το μεγαλύτερο ποσοστό και αυτών λόγο θρησκεύματος και επειδή στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας δεν δίδοταν " εθνική αναγνώριση μειονοτήτων" στην επικρατειά τους αλλα ο διαχωρισμός γίνοταν κυρίως με το θρήσκευμα.

   Delete
  6. Και επειδή η αδικία δεν συνιστά εντιμότητα εγώ δεν θα αναφερθώ στους εκατοντάδες νεκρούς κατά την απόβαση στη Σμύρνη...όσο για την καταστροφή των περισσοτερων χωριων στην οπισθοχώρηση απο την Άγκυρα το 1921 και απο το αφιον καραχισαρ το 1922 ! Με τη διαφορά ..αν και κατάπτυστο γεγονός στην ιστορία μας...ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν εθνικό σχέδιο γενοκτονίας εκ μέρους μας αφεταίρου οι τουρκικές απώλειες σε αυτα τα δύο σκοτεινά και απάνθρωπα επεισόδια ήταν ασύγκριτες σε σχέση με τους ποταμούς αίματος των μικρασιατών Ελλήνων.Να επισημανθει επίσης ότι οι μουσουλμάνοι της ελληνικής επικράτειας...στη συντριπτικη πλειοψηφια τους αποχωρησανε ειρηνικα και χωρις να γίνουν εκτροπα εναντιον τους ...κατι που παραδεχονται και τουρκοι ιστορικοι

   Delete
  7. Υστερόγραφο : όσο για τη σοβιετική ένωση και τον ιδεαλισμό της που ανέφερες ρώτα τους αρμένηδες ;) ! Δεκτο και επόμενο με εμάς να έχουνε θέματα με την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κατ εμέ εκστρατεία της ουκρανίας καθώς και το ότι η εισβολή μας στη μικρα ασία πέρα από εθνικά δίκαια αναμφίβολα συνέφερε και άλλα σκοτεινά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ταυτόχρονα.Ωστόσο το να επιτίθεσαι μαζί με τους κεμαλικούς στην αρμενική πρωτεύουσα με σοβιετική στρατιά σε έναν λαό κατεσφαγμένο από τους κεμαλικούς και που με το ζόρι κρατά απεγνωσμένα ένα αντάρτικο απελπισίας για να σωθεί...συνιστά μέγιστη ατιμία και καθόλου " αλληλεγγύη των λαών". Πόσο μάλλον οταν οι αρμενηδες και δίκαιο ειχαν στον αγώνα τους και ούτε ποτε ενοχλήσαν ή εισβάλλαν στους σοβιετικούς !! Καλή μελέτη my friend

   Delete
  8. Καλα τα λες κυριε Ραπτη αλλα και πες μας για τους Ελληνικους πλυθυσμους στην Μακεδονια. Ελλαδα σε ποσοστα.στην Αθηνα τον 19 αιωνα.και για τους Τσαμηδες μετον Ζετβα.Εχω διαβασει Φαλμεραγιεκαιδεν ειμαι ιστορικος.

   Αγνωστος

   Delete
 6. Μπραβο τουρκοσπορε.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...